Naturreservatet Tåsta vilar delvis på berggrund av kalk. Här finns därför många växter och svampar som är helt beroende av den kalkrika marken. Bland de sällsynta marksvampar kan man hitta bombmurkla och raggtaggsvamp.
Bland de mer än tio arter av orkideér som finns i området kan nämnas skogsknipprot och spindelblomster. En annan kalkgynnad växt är den sällsynta hällebräckan.
Människan har också dragit nytta av berggrunden i form av de marmorbrott som brutits under 1900-talet och som finns på ett flertal platser inom reservatet. Centralt i reservatet i direkt anslutning till ett av marmorbrotten finns parkering och informationsskyltar. Härifrån utgår en markerad stig.
Marmorbrottet, i väster, med namnet Pelles berg går utmärkt att bada i med dess klara grundvatten. Den södra delen av marmorbrottet är uppgrundat för att passa som bad för våra yngre medborgare
Enighetsgruvan - Evighetsgruvan
Om man fortsätter norrut från bråttet ett par hundra meter kan man komma upp till Enighetsgruvan. Följ kraftledningen upp till jakttornet sedan ca 40 m österut till gruvan.
När brytningen skulle påbörjas fick gruvan namnet Enighetsgruvan, förmodkigen syftande på den enighet som skulle råda mellan bolagsmännen. Namnet har senare misstolkats som Evighetsgruvan, som den ju kallas idag. Enligt Sören Klingnéus.