Runstenarna

Runstenarna restes till minne över döda personer eller personer som sedan länge varit borta på handelsresor eller ute i krig. För att så många som möjligt skulle kunna se runstenarna och läsa budskapet stod de ofta vid vägar eller brofästen.

De flesta runstenarna i Sverige är från 1000-talet, så också de i Glanshammarsbygden. Det är den tid då vikingatiden går in i medeltid.

I Glanshammarsbygden har hittats hela 11 av de 30-tal runristningar som finns i länet. Bygden är därmed det runristningstätaste området i länet. Av de 30-talet runristningar är 16 stycken runstenar i traditionell mening. 8 av dessa runstenar är funna i Glanshammarsbygden. Två av dessa presenteras nedan och ytterligare två kan ses i Glanshammars kyrka.

 

NASTASTENEN​

Länets vackraste och mest välgjorda runsten står vid sidan om vägen vid Nasta. Nastastenen restes under 1000-talet av en kvinna till minnet av hennes son. Ornamentiken är skickligt komponerad och ormdjuret uppvisar en mycket ovanlig form av öronflikar.

De ovanliga öronflikarna återfinns även på Apelbodastenen. Inskriften på Nastastenen lyder: ”Tored lät resa stenen efter Lydbjörn, sin gode son”.